(Grondstof)grenzen aan de groei
CATAPA heeft een nieuwe workshop in de aanbieding: ‘(Grondstof)grenzen aan de groei!’
Overstromingen, bosbranden, smeltende gletsjers, …: we worden alsmaar vaker geconfronteerd met natuurrampen. De gevolgen zijn desastreus en onbetwistbaar: we zijn de limieten van onze planeet aan het overschrijden. Om onze aardbol leefbaar te houden, moeten we dringend onze manier van leven herbekijken. In deze workshop maken we kennis met inspirerende stemmen uit Latijns-Amerika (in lijn met de ‘Buen Vivir’ filosofie) die laten zien dat er een andere manier van leven mogelijk is. Een leven waarin ‘welzijn’ centraal staat in plaats van ‘groei’. In de workshop gaan we samen op zoek naar manieren waarop we kunnen leven met minder niet-hernieuwbare grondstoffen, met als doel kritisch te kijken naar onze consumptiemaatschappij en actief na te denken over alternatieve samenlevingsmodellen.
De workshop duurt 1,5 uur (inclusief het bekijken van twee video’s als voorbereiding, ook 1,5 uur in totaal) en is geschikt voor een groep van 15-25 volwassenen die geen voorkennis hebben van het onderwerp van de workshop!
Als u geïnteresseerd bent om deze workshop te organiseren binnen uw vriendengroep, organisatie of universiteit, dan kunt u contact met ons opnemen via info@qa.catapa.be.
Plata o plomo: the Golddiggers’ game
Goud heeft in Westerse landen een erg positieve connotatie: het wordt geassocieerd met rijkdom en succes. Voor heel wat gemeenschappen betekent goud (of de ontginning ervan) echter iets helemaal anders: vervuiling, verlies van cultuur en inkomen, sociale conflicten en uitbuiting. Wil je meer leren over de impact en problematieken die (goud)ontginning teweeg brengt in Latijns-Amerika? Wil je ervaren hoe het voelt om één van de vele stakeholders te zijn in een conflict dat voortkomt uit de zoektocht naar goud? Verdiep je dan in de case van La Colosa mijn in Colombia, door in een simulatiespel de rol aan te nemen van een van de vele belanghebbenden en te onderhandelen met anderen. Met de hulp van CATAPA kom je meer te weten over de sociale, ecologische en economische gevolgen van mijnbouw en over de belangen van de verschillende stakeholders.
Interesse?
Bent u geïnteresseerd in deze educatieve workshop? Neem dan contact met ons op via info@qa.catapa.be. Hopelijk tot ziens!